Älskade – hatade sol

Äntligen skiner solen och lockar ut oss till parker, stränder och trädgårdar, men med det härliga solskenet kommer också UV-strålarna som kan ha allvarliga effekter på din hud.

Vad är UV-strålar?

UV-strålar, eller ultravioletta strålar, är en typ av energi som kommer från solen. Det finns tre typer av UV-strålar: UVA, UVB och UVC. UVA- och UVB-strålar når jordens yta, medan UVC-strålar blockeras av atmosfären. Det många inte tänker på är att UV-strålarna ALLTID finns omkring oss, även om det är molnigt ute. Men ju starkare solen är desto starkare är UV-strålningen.

Men vad har det egentligen för effekt på huden?

  • För tidigt åldrande: UVA-strålar tränger djupt ner i huden och bryter ner kollagen och elastin. Detta kan leda till rynkor, slapp hud och åldersfläckar, även kallat solfläckar.
  • Solbränna: UVB-strålar påverkar hudens yttre lager och är den huvudsakliga orsaken till solbränna. Solbränna är ett tecken på skada på hudens DNA, vilket kan leda till inflammation och smärta.
  • Hudcancer: Både UVA- och UVB-strålar kan skada hudens DNA och öka risken för hudcancer, inklusive malignt melanom, som är den mest dödliga formen av hudcancer.
  • Hyperpigmentering: UV-exponering kan också orsaka ojämn hudton och mörka fläckar på huden, kända som hyperpigmentering.

Skydda huden mot UV-skador med dessa enkla tips:

  • Använd solskyddsmedel: Välj en bredspektrum solkräm med minst SPF 30 och applicera generöst. Kom ihåg att återapplicera varannan timme, eller oftare om du svettas eller badar.
  • Kläder: Bär skyddande kläder, hatt och solglasögon för att minimera exponeringen.
  • Sök skugga: Undvik solen när den är som starkast, mellan klockan 10 och 16.
  • Självundersökning: Kontrollera din hud regelbundet för nya eller förändrade leverfläckar och uppsök läkare om du hittar något misstänkt.

Att njuta av solen är en av livets stora glädjeämnen, men tänk på att göra det på ett säkert sätt!

Ta hand om din hud nu, så kommer den att tacka dig senare!

Johanna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen